Blogs

Van vakantiekracht naar vaste medewerker

Geplaatst door GGZ Noord
februari 21, 2022 –

“Op één dag komt er van alles op je af en ik moet dus continue schakelen”, vertelt verpleegkundige Liesbeth. “Ik help bij Lentis bewoners de kleine stappen te maken om zelfstandiger te worden.”

Liesbeth Aardappel – Verpleegkundige

Liesbeth Aardappel (34) werkt sinds 2010 bij Lentis. Ze begon als vakantiekracht, maar inmiddels is ze Verpleegkundige en begeleidt ze bewoners van de woonvorm Wonen Paddepoel. Liesbeth is trots op haar werk en houdt van haar beroep: ‘Ik help de bewoners de kleine stappen te maken om zelfstandiger te worden. Daar word ik erg blij van.’

Van vakantiekracht naar vaste medewerker: vertel!

Ruim tien jaar geleden werkte ik naast mijn toenmalige baan als vakantiekracht bij woonzorgcomplex De Diamant van Lentis. Toen zag ik een vacature voor de interne opleiding tot Verzorgende IG: ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen. Het was tijdens de opleiding verplicht om zes maanden ervaring op te doen op een werkplek in de psychiatrie. Ik was daar erg blij mee, want die doelgroep was nieuw voor mij. Het leek mij interessant en een mooie uitdaging.

En kwamen je verwachtingen uit?

Zeker weten. Ik kwam terecht bij Wonen Beijum, een woonvorm voor mensen vanaf 18 jaar. Ik had het er echt enorm naar mijn zin. Het beviel goed om met jonge mensen te werken. Ook vond ik de problemen die er speelden en de afwisseling van mensen erg interessant. Ik dacht: als ik verder wil met deze doelgroep, dan moet ik ook verder leren. Na mijn opleiding Verzorgende IG ben ik dus direct begonnen met de opleiding mbo-v. Tijdens die opleiding heb ik wederom veel verschillende werkplekken gezien. Je leert veel en merkt bovendien wat je leuk vindt.

Je werkt nu bij Wonen Paddepoel. Kun je iets meer over deze woonvorm vertellen?

Wonen Paddepoel is een van de zes woonvormen van Lentis in de stad Groningen. De bewoners zijn 18 jaar of ouder en hebben bijvoorbeeld een persoonlijkheidsstoornis, autisme of een verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische problematiek, waardoor ze niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Ook is er helaas veel verslavingsproblematiek. Al onze cliënten hebben een eigen voordeur. Ze wonen vooral in de flats rondom ons kantoor aan de Plutolaan, maar ook verderop in Paddepoel.

En wat doe je als Verpleegkundige bij Wonen Paddepoel?

Ik en mijn collega’s begeleiden de bewoners. Er zijn ongeveer 35 mensen die wij bijna dagelijks zien en nog 15 mensen die één of twee keer per week contact met ons hebben. Elke dag is weer anders, want iedereen heeft verschillende problemen. Overdag zijn er onder andere vaste medicatiemomenten en leg ik huisbezoeken af, maar tussendoor word ik ook veel gebeld door verschillende instanties waar we mee samenwerken. Ook de cliënten kunnen ons 24 uur per dag bellen. Vóór de coronatijd hadden we bovendien vaste inloopmomenten op kantoor, dan dronken we bijvoorbeeld koffie en thee met ze, deden leuke dingen zoals bingo spelen en ze konden het gesprek met ons aan gaan. Al met al komt er op één dag gewoon van alles op je af en ik moet dus continu schakelen.

Wat maakt jouw werk nog meer zo mooi?

Het is leuk, dankbaar en uitdagend werk: we helpen de mensen de kleine stappen te maken om zelfstandiger te worden. Ik word er bijvoorbeeld heel blij van als iemand de wens heeft om te verhuizen en dat dit uiteindelijk ook lukt. Voor iedereen is het spannend om te verhuizen, maar voor mensen met psychiatrische problemen is het nóg spannender. Als iemand dan heel tevreden in zijn nieuwe huis zit, dan is dat geweldig. Ook vind ik het mooi wanneer het cliënten lukt om stabiel te blijven, dat mensen met de juiste medicatie een leven kunnen leiden dat ze willen leiden.

Wat vind je van wonen en werken in het Noorden?

Heel leuk. Ik ben ongeveer een jaar geleden naar Drenthe verhuisd. Daarvoor woonde ik in Groningen. Ik houd van de stad, van de reuring, maar het wonen buiten Groningen vind ik wel prettig vanwege mijn gezin met jonge kinderen. Gelukkig werk ik nog in de stad, dat ga ik voorlopig ook niet loslaten. Ik vind het heerlijk dat ik gewoon op de fiets huisbezoeken kan doen. En de stad zelf is erg leuk. Er zijn veel verschillende winkels, prachtige straten, en je hebt het Noorderplantsoen en het Stadspark. Het maakt niet uit wat voor leeftijd je hebt, of je nu wel of geen gezin hebt, er is altijd wat te doen.